Thursday, October 19, 2006

EID Mubarak !

Eidul Fitri hampir tiba. Ada kurang dari satu minggu untuk berpuasa . Suasana di banyak tempat meriah dan riang gembira menanti Syawl datang . Namun ada keluarga yang dilanda seribu satu dugaan menjelang Syawal ini.
Ada yang kehilangan ahli keluarga tersayang, ada yang terpisah dari keluarga sebab merantau bekerja atau belajar , dan ada lagi yang merengkok dalam tahanan atas sebab yang mungkin ya mungkin tidak.

Ada yang telah di duga dengan sakit sama ada diri sendiri atau ahli keluarga.
Ada yang di duga dengan serba kekurangan
Ada yang di duga dengan kemewahan.

Maka menjelang syawal kita akan takbir. Dalam ungkapan takbir kita akan deklarasi kemenangan. Kemenangan bagi orang yang puasa dan berjaya menundukkan nafsu , berjaya menambahkan amal dan zikr munajat, berjaya menghidupkan malam dengan merapatkan diri kepada Illahi , memperbaharui azam untuk terus menjalani kehidupan yang penuh erti.
Di sebaliknya bagi yang di duga dengan seribu satu dugaan dan dalam kegelapan dan kesempitan , adakah mampu kita lafazkan ungkapan kemenangan?

Sebenarnya kemenangan itu adalah kemenangan kita untuk masih cekal dan utuh di muka dugaan. Sama ada di duga dengan kemewahan atau dengan kehilangan atau dengan kekurangan.

Ayuh, kita menang sama-sama...

Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar waillahil Hamd!


No comments: